Monthly Archives: juli 2024

Boksläpp: 29 augusti

Hurra, vi har gjort en bok som lanseras i höst: Sticka, brodera och sy rya med Svensk Hemslöjd – pionjärer och mönster från tre sekel
Svensk Hemslöjd har sedan starten 1899 varit en knutpunkt i Hemslöjdssverige, som räddare och förnyare av allmogeslöjd och som förebild för hundratals föreningar och butiker runt om i landet. I vår bok berättar vi historien om föreningen, butiken och dess grundare, Lilli Zickerman.
    Men detta är också en praktisk handarbetsbok! Hos Svensk Hemslöjd har en lång rad formgivare utvecklats och blivit erkända namn. Många av dem, som Elsa Gullberg, Märta Måås-Fjetterström och Edna Martin, är här representerade med ett tjuogtal mönster som anpassats för nutiden.
    Dess unika nya skapelser är alla användbara handarbetsprojekt: kuddar, fodral för padda, grytlappar, ryor, muddar och vantar, broderier, nålbrev och syetui samt väskor.

Boksläpp 29 augusti kl 18 i vår butik Svensk Hemslöjd på Norrlandsgatan i Stockholm.

Hemslöjdensdag: 7 september

7 september firar hela hemslöjdssverige hemslöjdensdag. Hos oss kan du träffa vår butikschef Jenny som projektlett vår jubileumsbok Sticka, brodera och sy rya med Svensk Hemslöjd – pionjärer och mönster från tre sekel. Hon och brodösen Gunilla Heinemann kommer finnas i butiken för att visa olika textila tekniker ur boken. Passa på att lära dig twistsöm, att sy rya och tvåfärgsvirka. Såklart kommer alla modeller från bokens 20 gör-det-själv projekt finnas på plats i butiken för dem som vill titta närmre, klämma och känna.

Välkommen till Svensk Hemslöjd, Norrlandsgatan 20 i Stockholm den 7 september kl 11-13.

En kväll med Svensk Hemslöjd på Nordiska museet: 27 november

Den 27 november välkomnar vi och Nordiska museet dig till deras stick-AW med temat Svensk Hemslöjd firar 125 år. Vi kommer berätta om vår spännande historia med Lilli Zickerman som huvudperson, visa gör-det-själv modellerna ur vår bok som har utgivning under hösten och erbjuda några olika prova-på-workshops i textila tekniker. Mer info kommer. Vi ses på Nordiska museet i höst!

Prisad Slöjd: 4 december- 11 januari 2025

Föreningen producerar en utställning på Stadsmuseet i Stockholm med namnet ”Prisad Slöjd”. Utställningen visar våra stipendiater genom åren och deras verk. Den första som fick stipendium var Sten Kauppi, och året var 1994. Verk från våra 26 stipendiater, som har fått Mimmi Börjessons Broderi Stipendium eller Årets Förnyare, är med på utställningen. Välkommen att titta mellan 4 december 2024 och 11 januari 2025.