Grattis Eva Kitok – årets Mimmi Börjesson-stipendidat

Mimmi Börjessons broderistipendium 2023 tilldelas textilkonstnären Eva Kitok

Eva Kitok arbetar framför allt med handbroderi, men också maskinbroderi och applikation. Och ibland målar hon även med akrylfärg på maskinbroderierna. Eva har rötterna i Kiruna och bor i Luleå, vilket syns i hennes motiv. Så här säger hon själv: ”Motiven varierar men ofta blir det bilder från Norrbotten eller företeelser eller personer som inte så ofta syns i det offentliga rummet.” Eva visualiserar ofta det lågmälda och bortglömda, sådant som inte gör så mycket väsen av sig och som är osynliggjort. Hon har en lång rad utställningar i Sverige och internationellt i bagaget. Hela listan finns här. Följ Eva på Instagram: @kitokeva

Vi säger stort grattis till Eva Kitok och välkomnar samtidigt föreningens medlemmar till utdelningen tisdag 3 oktober kl 18 i butiken på Norrlandsgatan 20. OSA: info@svenskhemslojd.com

Utställning: Kvinnliga knivar i traditionens trä

Introduktion till utställningen

Välkommen till en vass utställning i butiken! Kvinnliga knivar i traditionens trä. Pågår 21–30/9 2023.

Går det att leva på slöjd? Har hantverket någon plats i dagens samhälle? Vi presenterar två unga slöjdare som verkligen tror det, och som brinner för slöjd och att fler ska få möjligheten att skapa med händerna. Nina Eriksén och Ida Jansson, båda utbildade på Sätergläntan, visar och säljer sin slöjd i butiken Svensk Hemslöjd. På Föreningen för Svensk Hemslöjds webbplats kan du ta del av deras tankar kring slöjd och hur man kan leva på sin slöjd i två kortfilmer.

Vernissage torsdag 21/9 kl 18, Norrlandsgatan 20, Stockholm.

Om slöjdarna Nina och Ida. I ord, bild och på film.

Ida Jansson:

Filmen om Ida.
Ida Jansson, f. 1991

Ida täljer figurer, skär mönster och flätar olika typer av korgar. Hon kombinerar ofta olika material, och utforskar nya slöjdtekniker. Förutom att arbeta med egen slöjd håller hon gärna i slöjdworkshops, kurser och slöjdgrupper för barn och ungdomar. Ida har under flera år arbetat med korgen Stillskäppan från Bjursås, Dalarna, och är även en av få som kan fläta hälsingekorgen Skruck. I utställningen visas flera av hennes föremål i trä, bark, näver och rot. På instagram hittar du henne under namnet tvarryksa.slojd

Nina Eriksén:

Filmen om Nina.
Nina Eriksén, f. 1990

Nina skapar bruksföremål i trä, gärna med hjälp av svarvning, karvsnitt eller korgflätning. I utställningen visas bland annat delar ur hennes långsiktiga projekt “Sagoskålarna och jag”, där hon inspireras av sagoböcker som varit viktiga i hennes uppväxt. Hon fick under 2022 stipendium för att tillsammans med Ida återskapa och utveckla Stillskäppan från Bjursås, en lokal korg i gran eller sälg. Under 2023 fick hon projektbidrag för att djupdyka i sävens oanvända potential, ett halvgräs med stora möjligheter. Hon har deltagit i flera slöjdutställningar och håller slöjdkurser i sin verkstad. På instagram hittar du henne under namnet Riktmärket.

Den kreativa diasporan

Den kreativa svenska diasporan

I samband med hemslöjdens dag 2 september 2023 presenterar SWEA (Swedish Women’s Educational Association) en ”utmaning” med tema slöjd. Utmaningen gör i samarbete med vår förening (Föreningen för Svensk Hemsklöjd) och finns samlad i en online-utställning, där 22 svenskor från olika länder har bidragit med sina alster.

Så här skriver SWEA om utmaningen och utställningen:

”Färggranna broderier, brokiga quiltar, skickligt vävda och konstfullt tovade konstverk återfinns i vår internetutställning. Plus några filigrana smycken i silver eller knypplade av metalltråd samt objekt i trä eller näver. Klassiskt hantverk och nyskapande konstverk. Allt spännande, kreativt och mycket inspirerande.”

Här kan du se hela den digitala utställningen.

Några nedslag i utställningen

Helene Söderberg, Barcelona

 

Lena Lobo, Lissabon

 

Leslie Dahlqvist, New York

 

Monika Wernhoff, Belgien

 

 

Årsmöte på Waldemarsudde

Waldemarsudde

Under våren, den 27 april närmare bestämt, hölls i vanlig ordning föreningens årsmöte på Waldemarsudde. Det är en fin tradition som vi värnar om och som återspeglar att Prins Eugen var en av våra grundare för snart 125 år sedan. Efter årsmötesförhandlingarna fick vi en visning av de två utställningarna Kvinnliga pionjärer och Prinsens kända och okända skatter.

 

Foto: Wikimedia Commons

Fin visning på Sven Harrys

Julia Kalthoffs yxor

I veckan bjöd föreningen på en medlemsvisning av utställningen Kraftverk på Sven Harrys konstmuseum – det var fint och intressant! Ett antal görare har under utställningen flyttat sina verkstäder och arbetsplatser till museet: skomakare, skräddare, papperskreatör, florist, yxmakare, tapetmakare, dockmakare, muralmålare och tatuerare. Vackert och smart!

Mimmi Börjesson-stipendiat 2022

Påsöm Anna-Karin

Årets Mimmi Börjesson-stipendiat är Anna-Karin Jobs Arnberg. Stipendieutdelningen var den 13 oktober.

Anna-Karin har mästarbrev i broderi, har skrivit boken Påsöm, och håller enormt populära kurser i just påsöm. Hon kommer från Floda socken i Dalarna och fick redan som barn lära sig hantverk och ta del av bygdens textila arv.

Anna-Karins broderier har bland annat ställts ut på Liljevalchs konsthall, Galleri Yamanashi, Wålstedts textil, i Chicago under projektet ”all tradition is change”, Enköpings museum i projektet Viking Couture, Ottilia Adelborgmuseet och kulturhuset i Mora.

Fotograf: Lena Katarina Johansson

Hurra! Årets förnyare är Caroline Harrius – och vi har även delat ut tre hedersomnämnanden

Årets förnyare 2022 är utsedd och vi säger grattis till CAROLINE HARRIUS som är årets stipendiat med sina broderade porslinsvaser. Det klassiskt blåvita är i Carolines ­tappning en kombination av två material som ­bildar en oväntad och vacker helhet. Välformad oregelbundenhet, hårt och mjukt, ­glaserat och garn möts i hennes verk. Med sina broderade keramikvaser har hon ut­forskat sin egen metod och använt material på nya sätt. Med de broderade porslins­vaserna blir Caroline Årets förnyare 2022.

Årets hedersomnämnaden går till Urban Brötegård, Elisabeth Nilsen och Sophie Jungkvist

URBAN BRÖTEGÅRD: Med sin evighetsgran kombi­nerar Urban nyskapande och tradition. En modulär, hållbar och praktisk tanke med hantverket och framtida utveckling i fokus. Här har skapats något nytt med hög igen­känningsfaktor, som med ­bakgrund i ­historien för hantverks- och ­jultradition vidare. 

ELISABETH NILSEN: Vad kan spillvirke, flätning och vävning ha gemensamt? Svaret är Elisabeth. Hennes pall väcker ­tankar, nyfikenhet och lust kring material och teknik. Det vackra furu­virket hon valt till sin pall bär det smått poetiska epitetet blånadsved. Här närs ett ambitiöst mål att höja ­värdet på spillved, och vi ser det verkligen hända. 

SOPHIE JUNGKVIST: Här möter vi en utforskare och uppfinnare, som med daldrällen som bas skapat en interaktiv och hypermodern textil. Med hjälp av en handrörelse ändras vävens uttryck, både i form och färg. ­Detta är en analog och vacker undersökning av vävens innersta väsen. 

Exklusiv visning på Nationalmuseum

Vi bjuder på visning av Scandinavian Design & USA, Nationalmuseum

Välkommen den 18 november kl 18.00 – vi har bokat en unik visning av Scandinavian Design & USA på Nationalmuseum i Stockholm. Vi tittar på hur begreppet Scandinavian Design etablerades och fick stor plats i USA under tiden 1890–1980. Vi får en härlig visning med lite extra fokus på skandinaviskt textilt hantverk som då slog igenom. Föreningen bjuder dig som medlem på visningen (värdet är 350 kronor). Begränsat antal platser (endast 20 platser) – först till kvarn får en biljett. 

Anmälan senast 14 november till foreningen@svenskhemslojd.com

Har du en kompis som inte är medlem men vill följa med? Lös det genom att bli medlem på plats. Det går att ordna med swish. 

Varmt välkomna! 

Möjliggörare – utställningen

I dag den 12 november 2021 öppnar den digitala utställningen Möjliggörare, som lyfter fram några av de slöjdare som tillverkar redskap och på andra sätt gör det möjligt för andra att slöjda. Föreningen för Svensk Hemslöjd har skapat denna digitala utställning i ljud, foto och text. Lyssna på samtal med möjliggörare som producerats i samarbete med podden Görbart, där det pratas möjliggörare och generositet, nyfikenhet och lust ur olika aspekter. Och spana in det fina bildmaterialet från våra möjliggörare på deras handtillverkade redskap. Här hittar du utställningen!

I utställningen presenteras verk av: Eva Berg | Felix Wink Täljogram | Julia Kalthoff Kalthoff Axes | Kerstin Neumüller | Lars Larsson | Maria Smedberg Ullforum spinneri | Åke Erlandsson.

Utställningen kommer även under en period i januari 2022 att visas fysiskt i butiken Svensk Hemslöjd på Norrlandsgatan 20, Stockholm. Utställningen Möjliggörare är en del av projektet Slöjdcurator och genomförs av Föreningen för Svensk Hemslöjd med stöd av Nämnden för Hemslöjdsfrågor.

Foto: Kerstin Neumüller