Medlemsvisning: Kaffe Fasset på Millesgården

 
Vi bjöd våra medlemmar på en visning av utställningen ”The power of pattern” på Millesgården. Utställningen är en djupdykning i Kaffe Fassetts konstnärliga vision. Verken som ställs ut kommer från konstnärer från hela världen, handplockade av Fassett själv, och visar vidden av hans inflytande.

Årets förnyare 2023!

Vinnare är Hanna Sköld med Lodrätt 1-2-3-4! Hedersomnämnanden till Klara Fahrman, Shanti Wernersson & Jakob Engström samt Rokko Bengts.

Upload Image...
Upload Image...
Upload Image...

Årets förnyare 2023!

Vinnare är Hanna Sköld med Lodrätt 1-2-3-4

Motiveringen lyder: Sammetsinnovationen är här, och det är Hanna Sköld som orkestrerar den. Med gedigen kunskap om vävnad och silkets unika egenskaper har Hanna uppfunnit ett nytt sätt att väva sammet. Ett sätt som ger mer frihet och är en fördjupning av både teknisk och kreativ art. Ett sätt som utmanar våra föreställningar om hur sammet kan se ut och kännas. Tredimensionella landskap rullar mjukt fram på vävarna och bildar textur och nya vägar. Detta är goda nyheter både för sammeten och de som älskar den.

Årets förnyare hedersomnämnanden 2023: Klara Fahrman, Shanti Wernersson & Jakob Engström samt Rokko Bengts

Motiveringarna lyder:

Klara Fahrman – rökmarmorering: Ett blygsamt omskrivet och gammalt hantverk har här fått ny luft under vingarna. Klara både förnyar och förstorar rökmarmoreringen när hon söker efter den ultimata koreografin för att skapa mönster av nymålad färg och kimrök. Det är kongenialt att av björknäverns rök skapa mönster av just björknäver. Klara vill lyfta fram detta traderade hantverk till en större publik och vi applåderar detta engagemang och ser fram emot att se mer av rökmarmoreringen i framtiden.

Shanti Wernersson & Jakob Engström – skåpet Fossilen: Ett skåp är ett konstverk. På både smäckra och rustika ben vilar ett konstverk i ett konstverk. Med strandfynd som inspiration skapade maximalisten Shanti och minimalisten Jakob ett verk av trä med färgglada inslag av intarsia. Dörren matchar namnert Fossilen, medan innandömet är en blockuppbyggd överraskning som kan få vilken surpuppa som helst att le. Att använda traditionella hantverk på nya vis är vägen framåt, och vi följer gärna just den här vindlande resan mot okänd och framgångsrik destination.

Rokko Bengts – Romance at the blue moon resort: Tradition som möter pixlar bildar en helt egen visuell enhet när Rokko Bengts undersöker visuella och teoretiska likheter mellan skärmaktiviteter och textilt handarbete. Med fötterna i rötterna och sinnet i det svindlande nuet bygger Rokko Bengts en visuell värld i tavelform som för ögat doftar oljemålning, textil och läder i en suggestiv mix. Rokko vill intressera dem som inte tidigare fördjupat sig i handarbete. Det tycker vi är hedervärt.

Grattis Eva Kitok – årets Mimmi Börjesson-stipendidat

Mimmi Börjessons broderistipendium 2023 tilldelas textilkonstnären Eva Kitok

Eva Kitok arbetar framför allt med handbroderi, men också maskinbroderi och applikation. Och ibland målar hon även med akrylfärg på maskinbroderierna. Eva har rötterna i Kiruna och bor i Luleå, vilket syns i hennes motiv. Så här säger hon själv: ”Motiven varierar men ofta blir det bilder från Norrbotten eller företeelser eller personer som inte så ofta syns i det offentliga rummet.” Eva visualiserar ofta det lågmälda och bortglömda, sådant som inte gör så mycket väsen av sig och som är osynliggjort. Hon har en lång rad utställningar i Sverige och internationellt i bagaget. Hela listan finns här. Följ Eva på Instagram: @kitokeva

Vi säger stort grattis till Eva Kitok och välkomnar samtidigt föreningens medlemmar till utdelningen tisdag 3 oktober kl 18 i butiken på Norrlandsgatan 20. OSA: info@svenskhemslojd.com

Utställning: Kvinnliga knivar i traditionens trä

Introduktion till utställningen

Välkommen till en vass utställning i butiken! Kvinnliga knivar i traditionens trä. Pågår 21–30/9 2023.

Går det att leva på slöjd? Har hantverket någon plats i dagens samhälle? Vi presenterar två unga slöjdare som verkligen tror det, och som brinner för slöjd och att fler ska få möjligheten att skapa med händerna. Nina Eriksén och Ida Jansson, båda utbildade på Sätergläntan, visar och säljer sin slöjd i butiken Svensk Hemslöjd. På Föreningen för Svensk Hemslöjds webbplats kan du ta del av deras tankar kring slöjd och hur man kan leva på sin slöjd i två kortfilmer.

Vernissage torsdag 21/9 kl 18, Norrlandsgatan 20, Stockholm.

Om slöjdarna Nina och Ida. I ord, bild och på film.

Ida Jansson:

Filmen om Ida.
Ida Jansson, f. 1991

Ida täljer figurer, skär mönster och flätar olika typer av korgar. Hon kombinerar ofta olika material, och utforskar nya slöjdtekniker. Förutom att arbeta med egen slöjd håller hon gärna i slöjdworkshops, kurser och slöjdgrupper för barn och ungdomar. Ida har under flera år arbetat med korgen Stillskäppan från Bjursås, Dalarna, och är även en av få som kan fläta hälsingekorgen Skruck. I utställningen visas flera av hennes föremål i trä, bark, näver och rot. På instagram hittar du henne under namnet tvarryksa.slojd

Nina Eriksén:

Filmen om Nina.
Nina Eriksén, f. 1990

Nina skapar bruksföremål i trä, gärna med hjälp av svarvning, karvsnitt eller korgflätning. I utställningen visas bland annat delar ur hennes långsiktiga projekt “Sagoskålarna och jag”, där hon inspireras av sagoböcker som varit viktiga i hennes uppväxt. Hon fick under 2022 stipendium för att tillsammans med Ida återskapa och utveckla Stillskäppan från Bjursås, en lokal korg i gran eller sälg. Under 2023 fick hon projektbidrag för att djupdyka i sävens oanvända potential, ett halvgräs med stora möjligheter. Hon har deltagit i flera slöjdutställningar och håller slöjdkurser i sin verkstad. På instagram hittar du henne under namnet Riktmärket.

Den kreativa diasporan

Den kreativa svenska diasporan

I samband med hemslöjdens dag 2 september 2023 presenterar SWEA (Swedish Women’s Educational Association) en ”utmaning” med tema slöjd. Utmaningen gör i samarbete med vår förening (Föreningen för Svensk Hemsklöjd) och finns samlad i en online-utställning, där 22 svenskor från olika länder har bidragit med sina alster.

Så här skriver SWEA om utmaningen och utställningen:

”Färggranna broderier, brokiga quiltar, skickligt vävda och konstfullt tovade konstverk återfinns i vår internetutställning. Plus några filigrana smycken i silver eller knypplade av metalltråd samt objekt i trä eller näver. Klassiskt hantverk och nyskapande konstverk. Allt spännande, kreativt och mycket inspirerande.”

Här kan du se hela den digitala utställningen.

Några nedslag i utställningen

Helene Söderberg, Barcelona

 

Lena Lobo, Lissabon

 

Leslie Dahlqvist, New York

 

Monika Wernhoff, Belgien

 

 

Årsmöte på Waldemarsudde

Waldemarsudde

Under våren, den 27 april närmare bestämt, hölls i vanlig ordning föreningens årsmöte på Waldemarsudde. Det är en fin tradition som vi värnar om och som återspeglar att Prins Eugen var en av våra grundare för snart 125 år sedan. Efter årsmötesförhandlingarna fick vi en visning av de två utställningarna Kvinnliga pionjärer och Prinsens kända och okända skatter.

 

Foto: Wikimedia Commons

Fin visning på Sven Harrys

Julia Kalthoffs yxor

I veckan bjöd föreningen på en medlemsvisning av utställningen Kraftverk på Sven Harrys konstmuseum – det var fint och intressant! Ett antal görare har under utställningen flyttat sina verkstäder och arbetsplatser till museet: skomakare, skräddare, papperskreatör, florist, yxmakare, tapetmakare, dockmakare, muralmålare och tatuerare. Vackert och smart!

Mimmi Börjesson-stipendiat 2022

Påsöm Anna-Karin

Årets Mimmi Börjesson-stipendiat är Anna-Karin Jobs Arnberg. Stipendieutdelningen var den 13 oktober.

Anna-Karin har mästarbrev i broderi, har skrivit boken Påsöm, och håller enormt populära kurser i just påsöm. Hon kommer från Floda socken i Dalarna och fick redan som barn lära sig hantverk och ta del av bygdens textila arv.

Anna-Karins broderier har bland annat ställts ut på Liljevalchs konsthall, Galleri Yamanashi, Wålstedts textil, i Chicago under projektet ”all tradition is change”, Enköpings museum i projektet Viking Couture, Ottilia Adelborgmuseet och kulturhuset i Mora.

Fotograf: Lena Katarina Johansson

Hurra! Årets förnyare är Caroline Harrius – och vi har även delat ut tre hedersomnämnanden

Årets förnyare 2022 är utsedd och vi säger grattis till CAROLINE HARRIUS som är årets stipendiat med sina broderade porslinsvaser. Det klassiskt blåvita är i Carolines ­tappning en kombination av två material som ­bildar en oväntad och vacker helhet. Välformad oregelbundenhet, hårt och mjukt, ­glaserat och garn möts i hennes verk. Med sina broderade keramikvaser har hon ut­forskat sin egen metod och använt material på nya sätt. Med de broderade porslins­vaserna blir Caroline Årets förnyare 2022.

Årets hedersomnämnaden går till Urban Brötegård, Elisabeth Nilsen och Sophie Jungkvist

URBAN BRÖTEGÅRD: Med sin evighetsgran kombi­nerar Urban nyskapande och tradition. En modulär, hållbar och praktisk tanke med hantverket och framtida utveckling i fokus. Här har skapats något nytt med hög igen­känningsfaktor, som med ­bakgrund i ­historien för hantverks- och ­jultradition vidare. 

ELISABETH NILSEN: Vad kan spillvirke, flätning och vävning ha gemensamt? Svaret är Elisabeth. Hennes pall väcker ­tankar, nyfikenhet och lust kring material och teknik. Det vackra furu­virket hon valt till sin pall bär det smått poetiska epitetet blånadsved. Här närs ett ambitiöst mål att höja ­värdet på spillved, och vi ser det verkligen hända. 

SOPHIE JUNGKVIST: Här möter vi en utforskare och uppfinnare, som med daldrällen som bas skapat en interaktiv och hypermodern textil. Med hjälp av en handrörelse ändras vävens uttryck, både i form och färg. ­Detta är en analog och vacker undersökning av vävens innersta väsen.