Utställning: Kvinnliga knivar i traditionens trä

Introduktion till utställningen

Välkommen till en vass utställning i butiken! Kvinnliga knivar i traditionens trä. Pågår 21–30/9 2023.

Går det att leva på slöjd? Har hantverket någon plats i dagens samhälle? Vi presenterar två unga slöjdare som verkligen tror det, och som brinner för slöjd och att fler ska få möjligheten att skapa med händerna. Nina Eriksén och Ida Jansson, båda utbildade på Sätergläntan, visar och säljer sin slöjd i butiken Svensk Hemslöjd. På Föreningen för Svensk Hemslöjds webbplats kan du ta del av deras tankar kring slöjd och hur man kan leva på sin slöjd i två kortfilmer.

Vernissage torsdag 21/9 kl 18, Norrlandsgatan 20, Stockholm.

Om slöjdarna Nina och Ida. I ord, bild och på film.

Ida Jansson:

Filmen om Ida.
Ida Jansson, f. 1991

Ida täljer figurer, skär mönster och flätar olika typer av korgar. Hon kombinerar ofta olika material, och utforskar nya slöjdtekniker. Förutom att arbeta med egen slöjd håller hon gärna i slöjdworkshops, kurser och slöjdgrupper för barn och ungdomar. Ida har under flera år arbetat med korgen Stillskäppan från Bjursås, Dalarna, och är även en av få som kan fläta hälsingekorgen Skruck. I utställningen visas flera av hennes föremål i trä, bark, näver och rot. På instagram hittar du henne under namnet tvarryksa.slojd

Nina Eriksén:

Filmen om Nina.
Nina Eriksén, f. 1990

Nina skapar bruksföremål i trä, gärna med hjälp av svarvning, karvsnitt eller korgflätning. I utställningen visas bland annat delar ur hennes långsiktiga projekt “Sagoskålarna och jag”, där hon inspireras av sagoböcker som varit viktiga i hennes uppväxt. Hon fick under 2022 stipendium för att tillsammans med Ida återskapa och utveckla Stillskäppan från Bjursås, en lokal korg i gran eller sälg. Under 2023 fick hon projektbidrag för att djupdyka i sävens oanvända potential, ett halvgräs med stora möjligheter. Hon har deltagit i flera slöjdutställningar och håller slöjdkurser i sin verkstad. På instagram hittar du henne under namnet Riktmärket.