Om oss och stipendiet

stipendiet

Föreningen för Svensk Hemslöjd delar ut ett stipendium för studenter och de som nyligen avslutat sina konstnärliga studier. Vi letar efter framtidens slöjdare, formgivare eller konsthantverkare och söker personer som vill skapa nya traditioner med oss. Material, metoder eller tekniker är valfritt.

I utmärkelsen Årets förnyare ingår:

  • Ett stipendium på 5 000 kronor
  • Ett mentorskap; du får under ett halvår stöd och rådgivning kring din produktutveckling
  • Visas i utställning i vår butik, Svensk Hemslöjd, Norrlandsgatan, Stockholm

Så här ansöker du:

  • Välj ut ett av dina arbeten.
  • Skicka bilder på verket och berätta om det i text (max en A4) samt skicka med kontaktuppgifter
  • Mejla en ansökan till foreningen@svenskhemslojd.com
  • För att ansöka behöver du vara medlem i föreningen – se nedan
  • Sista ansökningsdag är 20 juni 2023.

BLI STUDENTMEDLEM FÖR ATT SÖKA VÅR UTMÄRKELSE

Swisha 125 kronor till 123 340 78 89. Ange Årets förnyare som meddelande tillsammans med ditt namn. Medlemskapet gäller i ett år. Utöver möjligheten att söka våra stipendier får du som medlem nyhetsbrev, slöjd­spaningar, inbjudningar till våra aktiviteter och 10 % på dina köp i butiken Svensk Hemslöjd.

MIMMI BÖRJESSONS BRODERISTIPENDIUM

Föreningen för Svensk Hemslöjd delar ut detta stipendium nästan varje år till en hantverkskunnig person med broderi som uttrycksform.

Bakgrunden till stipendiet: År 1857, i Byske mitt emellan Skellefteå och Piteå, föddes brodöslegenden Mimmi Börjesson. Hon växte upp på en bruksherrgård fram till pappans död då mamman tog familjen till Stockholm. Mimmi gjorde år 1893 arbetsprov hos Handarbetets Vänner och fick genast arbete som brodös. Hon blev både omtalad och uppskattad för sitt gedigna och vackra arbete, och ingick i Handarbetets Vänners styrelse under en tid. Där broderade hon, tillsammans med sina kollegor, motiv i samarbete med bland annat prins Eugen, Gunnar Wennerberg, Sofia Gisberg och Maja Sjöström. Mimmi var med och grundade textateljén Licium tillsammans med Agnes Branting, en stor aktör inom den svenska liturgiska textilkonsten. Ateljén startade i all blygsamhet hemma i Mimmis lägenhet i centrala Stockholm. År 1897 fick Mimmi diplom vid Stockholmsutställningen och år 1900 vid världsutställningen i Paris. Vid konstindustriutställningen 1909 deltog Licium och textilierna fick sedan åka till Budapest för att visas upp även där. Mimmi gick i pension 1918 och fortsatte brodera tillsammans med släktens yngsta. Hon blev 96 år gammal.

År 1993 skänkte Mimmis barnbarn Ingrid Falkman, dåvarande styrelseledamot i Föreningen för Svensk Hemslöjd, 130 000 kr till föreningen som grund till en stiftelse till minne av sin mormor. Året efter instiftade föreningen Mimmi Börjessons broderistipendium. Nästan varje år delas ett stipendium om 5 000 kr ut.

Källa: Föreningen för Svensk Hemslöjd, SKBL/Christina Dackling, och Digitalt museum.

Vill du bli ordinarie medlem?

Det kostar 300 kronor per år att vara ordinarie medlem i Föreningen för Svensk Hemslöjd. Du är då med och stödjer det kulturarv som vi värnar om. Vi erbjuder ett antal aktiviteter varje år, föreläsningar, workshops och vernissage av intressanta utställningar och evenemang i butiken.
Det som ingår i stipendiet

Upload Image...