Välkommen till en vass utställning! Kvinnliga knivar i traditionens trä.
(Utställningen pågick 21–30/9 2023 fysiskt i butiken.)
Går det att leva på slöjd? Har hantverket någon plats i dagens samhälle? Vi presenterar två unga slöjdare som verkligen tror det, och som brinner för slöjd och att fler ska få möjligheten att skapa med händerna. Nina Eriksén och Ida Jansson, båda utbildade på Sätergläntan, visar och säljer sin slöjd i butiken Svensk Hemslöjd. På Föreningen för Svensk Hemslöjds webbplats kan du ta del av deras tankar kring slöjd och hur man kan leva på sin slöjd i två kortfilmer.
Om slöjdarna Nina och Ida. I ord, bild och på film.
Ida Jansson:
Ida täljer figurer, skär mönster och flätar olika typer av korgar. Hon kombinerar ofta olika material, och utforskar nya slöjdtekniker. Förutom att arbeta med egen slöjd håller hon gärna i slöjdworkshops, kurser och slöjdgrupper för barn och ungdomar. Ida har under flera år arbetat med korgen Stillskäppan från Bjursås, Dalarna, och är även en av få som kan fläta hälsingekorgen Skruck. I utställningen visas flera av hennes föremål i trä, bark, näver och rot. På instagram hittar du henne under namnet tvarryksa.slojd
Nina Eriksén:
Nina skapar bruksföremål i trä, gärna med hjälp av svarvning, karvsnitt eller korgflätning. I utställningen visas bland annat delar ur hennes långsiktiga projekt “Sagoskålarna och jag”, där hon inspireras av sagoböcker som varit viktiga i hennes uppväxt. Hon fick under 2022 stipendium för att tillsammans med Ida återskapa och utveckla Stillskäppan från Bjursås, en lokal korg i gran eller sälg. Under 2023 fick hon projektbidrag för att djupdyka i sävens oanvända potential, ett halvgräs med stora möjligheter. Hon har deltagit i flera slöjdutställningar och håller slöjdkurser i sin verkstad. På instagram hittar du henne under namnet Riktmärket.
Möjliggörare – möt händerna som gör andras skapande möjligt
Utställningen Möjliggörare lyfter fram några av de slöjdare som tillverkar redskap och på andra sätt gör det möjligt för andra att slöjda. Föreningen för Svensk Hemslöjd bjuder in till en digital utställning i ljud, foto och text. Utställningen kommer även under en kort period i januari 2022 att visas fysiskt i butiken Svensk Hemslöjd på Norrlandsgatan 20, Stockholm.
Utställningen Möjliggörare är en del av projektet Slöjdcurator och genomförs av Föreningen för Svensk Hemslöjd med stöd av Nämnden för Hemslöjdsfrågor.
En viktig del av utställningen är samarbetet med podden Görbart som resulterat i intervjuer med några dessa möjliggörare, och det vänds och vrids på begreppet för att ge en djupare och färgrikare berättelse och kontext.
I utställningen, som du tar del av digitalt här nedanför, visas verk av:
Eva Berg | Felix Wink | Julia Kalthoff | Kerstin Neumüller | Lars Larsson | Maria Smedberg | Åke Erlandsson
PODDEN OM MÖJLIGGÖRARE
I samarbete med podden Görbart
Görbart är en podd om handgjort skapande. Podden är ett samtalsrum, där samtalet och konsten, slöjden, hantverket, pysslandet och görandet får ta plats. Görbart vill sätta ord på skapandet och lyfta olika aspekter av det, och inspirera.
Och här korsas våra vägar. I Görbart #6 pratas Möjliggörare och generositet, nyfikenhet och lust ur olika aspekter. Gästerna är brodösen Eva Berg, författaren och slöjdaren Kerstin Neumüller, näverslöjdaren och formgivaren Emma Dahlqvist, hemslöjdskonsulenten Sara Degerfält och Felix Wink, hemslöjdkonsulent och del av Täljogram. Det blir samtal om görandets glädje och utmaningar, kunskapsöverföring och tålamod. Stolthet, slöjd och envishet.
Lyssna!
Podden görs av journalisten Frida Arnqvist Engström och författaren och slöjdaren Erika Åberg.
Läs mer om Görbart här och följ på Instagram @gorbartpodd
MÖJLIGGÖRARE I BILD, TEXT OCH LJUD
Eva Berg – skånskt yllebroderi
Eva ställer ut en materialsats i skånskt yllebroderi, som innehåller kläde med tryckt mönster, yllegarn, nål, bilder och beskrivning.
Vad heter du, var bor du och vad gör du?
Jag heter Eva Berg bor i Landskrona, i Skåne. Hela mitt yrkesliv har jag varit verksam inom Hemslöjden bland annat som butikschef hos Hemslöjden Skåne. Sedan nästan 30 år tillbaka undervisar jag i skånskt yllebroderi.
På vilket sätt är du en möjliggörare?
Jag vill vara generös med mina kunskaper och uppmuntra mina elever till att lita på sina egna förmågor. Jag vill vara en kulturförmedlare och visa att handens arbete kan ge lust, frihet och ro.
Vem eller vad har varit din möjliggörare?
Flera generationers kvinnor har under min uppväxt naturligt och självklart förmedlat sina kunskaper till mig. Inte sällan som tyst kunskap. Jag iakttog strumpstoppning, lagning, stickning, virkning, broderi, vävning och klädsömnad. Jag blev uppmuntrad, utan pekpinnar, att göra själv. Yrkeslivet har sedan gett mig möjligheter att utvecklas och fördjupa mig i folkliga traditioner och slöjdade.
Hur skapas en möjliggörare? Hur fyller vi på?
Det måste finnas möjlighet att förvärva kunskap och att få erfarenhet. Bra utbildning på skolor, i kursverksamhet och som lärling. En möjliggörare ska vara generös och ha förmåga att dela med sig. Ekonomiskt stöd, t ex stipendier, en bra mentor och en öppenhet för vårt folkliga arv – så att det utvecklas – kan bidra till möjliggörandet.
Vad önskar du slöjden och slöjdarna?
Att slöjden får ett stadigt fotfäste i människors vardag. Både görandet och brukandet. Det kommer till nytta för slöjdarna, klimatet och livskvaliteten.
Felix Wink och Täljogram – vassa möjliggörare
Felix och Täljogram visar här ett urval föremål för täljare.
Här kan du lyssna på Felix berättelse:
Vad heter du, var bor du och vad gör du?
Jag heter Felix Wink och tillsammans med Ragnar Kierkegaard Suttner och David Richter driver jag Täljogram AB. Vi bor utspridda i landet, men Täljogram har sina lokaler i Nordmalings kommun, Västerbotten.
På vilket sätt är ni möjliggörare?
Vi skapar täljkit fyllda med allt som behövs för att komma igång att tälja. Vi delar också gärna med oss av täljglädjen och skaparkraften via workshops och kurser. Kärnan i Täljogram är att ”sänka trösklarna” och göra det enkelt att testa och komma igång med sitt skapande. Vi lägger mycket energi på innehållet och paketering för att väcka intresse hos mottagaren.
Vem eller vad har varit er möjliggörare?
Det är många faktorer som ligger till grund till att det blev slöjd och täljning vi halkade in på. Jag (Felix) deltog i en slöjdinkubator för Nämnden för Hemslöjdsfrågor, samtidigt som jag gick med i Västerbottens läns hemslöjdsförening där jag senare också blev anställd. En viktig faktor var och är drivkraften att göra det första mötet med täljningen positivt och roligt. Genom att vakuumpacka färsk björk kunde vi behålla de positiva täljegenskaperna som färskt trä erbjuder. Med det färska träet, vassa knivar av bra kvalité och tydliga instruktioner skapar vi bra förutsättningar för en härlig täljstund.
Hur skapas en möjliggörare? Hur fyller vi på?
Förebilder tror jag är viktigt. Synlighet och relevans för en själv tror jag behövs för att fler ska engagera sig inom slöjden. Ett intresse att sprida sin passion till andra är också avgörande. Ett samhälle som stimulera till kreativitet, problemlösning och entreprenörskap.
Vad önskar du slöjden och slöjdarna?
Bättre förutsättningar att försörja sig som slöjdare. Fler skulle säkert arbeta med slöjd idag om det var lite enklare att få ihop ekonomin och vardagen. Det, och att slöjden är med och tar en viktig roll i omställningen till ett hållbart samhälle.
Julia Kalthoff – yxor
Julia har utvecklat en smidig liten yxa för slöjdare som vill skapa mindre föremål i trä.
Här kan du lyssna på Julias berättelse:
Vad heter du, var bor du och vad gör du?
Jag heter Julia Kalthoff, bor i Stockholm. Jag gör en liten täljyxa i svenskt stål som är perfekt för mindre föremål som skedar och skålar. Vad som helst där man vill avverka material och kunna göra finlir också.
På vilket sätt är du en möjliggörare?
Jag är en möjliggörare för jag tillverkar verktyg, det är ett konkret sätt att vara en möjliggörare. Jag brukar tänka på det som att jag sprider vågor av hantverk över världen. Först gör jag ett hantverk, sen kan andra ta vid och göra sin slöjd med mitt verktyg.
Vem eller vad har varit din möjliggörare?
Min möjliggörare är Beth Moen, huvudlärare på Sätergläntans trälinje. Hon är duktig på att yxa, rent tekniskt kunnig. När jag började göra yxor frågade jag henne om hon ville vara min huvudtestare. Vi har brevväxlat om yxor. Jag smidde fram prototyper som hon testat och gett mig feedback på under en lång period. Hon har varit en central figur i att min yxa blev så bra som den blev.
Hur skapas en möjliggörare? Hur fyller vi på?
Det kanske skapas en möjliggörare när man ser att det finns en uppgift, ett behov hos andra människor som man kan fylla. Jag ser mig mer som en hantverkare som söker en gemenskap. Yxan är som ett verktyg som ger känslan av gemenskap som jag tycker om att vara i. Jag gör yxor så fler ska komma in i den känslan och välkomnar folk till min värld.
Vad önskar du slöjden och slöjdarna?
Att fler ska komma in i den här välden som jag själv har hittat och tycker är så fantastisk. Den meditativa känslan som samtidigt kan vara explosiv och kraftfull.
Kerstin Neumüller – bandgrindar
Kerstin ställer ut bandgrindar gjorda av björkträ från vedboden. Enkla vävredskap, som man kan väva band eller andra små textilier på, och eftersom de är så ovanligt små är de väldigt smidiga att ta med sig, packa undan och förvara.
Här kan du lyssna på Kerstins berättelse:
Vad heter du, var bor du och vad gör du?
Jag heter Kerstin Neumüller och bor i Mellösa, en liten ort mitt i Sörmland. Jag är slöjdare och författare.
På vilket sätt är du en möjliggörare?
Jag håller många hantverkskurser och vill visa att hantverk inte per definition är svårt och att man inte ska vara rädd för att göra fel.
Vem eller vad har varit din möjliggörare?
Att växa upp på en lantgård med nära till skog och mark – men långt till butiker gjorde att jag tidigt började fundera på vad jag kunde göra själv av de material som fanns till hands. Med varierade resultat såklart, men det viktiga var att jag som barn verkligen trodde att man kunde göra allt själv och inte såg så många hinder! På senare år har min förläggare Maria Nilsson öppnat många dörrar för mig genom att låta mig ge ut mina tre böcker, som låter mig nå ännu fler människor än jag kan göra med mina kurser.
Hur skapas en möjliggörare? Hur fyller vi på?
Jag tror att en möjliggörare skapas när en hantverkare blir såpass erfaren och trygg i sitt hantverk att man vågar släppa sargen och inte behöver vakta hårt på sin kunskap. Kombinera det med en vilja att lära ut och dela med sig, så har man en riktigt bra möjliggörare! Möjliggörare fylls på när folk inser värdet i att dela med sig av kunskap istället för att vakta på den själv.
Vad önskar du slöjden och slöjdarna?
Att de ska ta sig själva på allvar och våga satsa lite. Jag vill se lite mer ös på slöjdscenen!
Lars Larsson – orientaliska sländor
Lars ställer ut sina senaste turkiska sländor med djupa rötter i det orientaliska textilhantverket. Sländorna är resultatet av en utveckling med målet att bygga en lätthanterlig och lättviktig, stabil slända med god balans och stor kapacitet.
Här kan du lyssna på Lars berättelse:
Vad heter du, var bor du och vad gör du?
Mitt namn är Lars Larsson och jag bor i en liten by strax norr om Karlstad i Värmland. Jag är pensionär och slöjdar i trä.
På vilket sätt är du en möjliggörare?
Genom att jag utvecklar och tillverkar olika redskap till mina slöjdande vänner. Som aktiv medlem i ”Fåreningen Fårfesten i Kil” har det alltmer handlat om många olika slag av textila verktyg och utrustning. Från nålbindningsnålar till mer avancerade tröjställningar, allt efter önskemål och enkla skisser eller beskrivningar.
Vem eller vad har varit din möjliggörare?
Jag är uppvuxen på ett småjordbruk i efterkrigstiden där mycket handlade om självhushållsslöjd med slöjd som ett viktigt inslag i vardagen. Min far var en kunnig och klurig småbonde med förmågan att klara reparationer av det mesta; skaklar, lunnekälkar och till och med tröskverk. Han delade generöst med sig av sina kunskaper till mej, som själv fick hantera verktyg och hjälpa till. Det gav en lust till, och en trygghet i, ett fortsatt eget slöjdande. Far var min första möjliggörare. Under mina många slöjdande år har jag träffat fler möjliggörare som haft betydelse för mej och min utveckling. I synnerhet slöjdaren, pedagogen, konsulenten och vännen Knut Östgård från Lerum. Deltagande i hans slöjdprojekt och kurser har gett mig många fördjupade kunskaper och trygghet i mitt eget slöjdande.
Hur skapas en möjliggörare? Hur fyller vi på?
Jag tänker att vi alla slöjdare är potentiella möjliggörare för andra och nya slöjdare. Det naturliga sättet att föra vidare och inspirera är genom möten och här behöver vi fler arenor. Vi vill träffas och berätta, beskriva, förklara, lära ut, ge och få goda råd. Så kan nya slöjdare och möjliggörare skapas och vitalisera en sviktande slöjdtradition.
En liten anekdot: I min ungdoms Värmland skrönades det att om tre musikanter träffades i en vägkorsning bildade de ett dansband och då blev det ’dans bort i vägen på lördagsnatten’ (Fröding). Snart började danspalatsen växa upp och entreprenörskapet exploderade. Sven Ingvars blommade!
Vad önskar du slöjden och slöjdarna?
Att vi skapar mötesplatser och gör dem som finns kända. Bjuda in alla intresserade! Öppna upp för en bredare allmänhet, marknader, där ”musikanterna” kan visa upp sina färdigheter och inspirera andra. Kanske till och med kunna sälja slöjd med rimliga villkor. Kanske kan hembygdsföreningar och länshemslöjdsföreningar agera såväl ”vägkorsning” som arena – alltså möjliggörare. Samt att låta slöjdkonsulenter vara de naturliga naven i denna folkrörelse.
Maria Smedberg från Ullforum
Maria och Ullforum ställer ut produkter från Yarns & Barns, ett eget varumärke – färdiga materialförpackningar, knitkits som de kallar dom, med stickbeskrivningar som de själva tagit fram i samarbete med en lokal formgivare. Alla kit består av våra mjuka garner som spunnits av jämtlandsull.
Här kan du lyssna på Marias berättelse:
Vad heter du, var bor du och vad gör du?
Jag heter Maria Smedberg och bor på Frösön i Östersund. Jag är en av dem som driver Ullforums spinneri i Ås, strax utanför Östersund här i Jämtland.
På vilket sätt är ni en möjliggörare?
Vi är möjliggörare genom att vi spinner ett mjukt härligt ullgarn av god kvalitet till den som vill sticka av svensk ull, som dessutom inte sticks. Ullen kommer från får som har haft det bra och mestadels betat gräs inom en tiomils radie från spinneriet.
Vem eller vad har varit din möjliggörare?
Vi som driver Ullforums spinneri har varit varandras möjliggörare! Det är en ekonomisk förening som driver spinneriet och tack vare att vi medlemmar har lite olika kompetenser kompletterar vi varandra och gör arbetet möjligt.
Hur skapas en möjliggörare? Hur fyller vi på?
Möjliggörare skapas genom samarbeten, pepp och inspiration, tror vi. Förebilder och mentorer inom ens eget hantverk är bra och viktiga. Ibland mäktar man inte med att göra allt själv – då är det väldigt värdefullt att ha likasinnade att samarbeta med.
Vad önskar du slöjden och slöjdarna?
Större möjlighet att välja svensk ull, från friska får som fått gå ute och betat gräs och hållit våra landskap öppna. Vi önskar slöjdarna många avkopplande stickstunder med vårt garn, som resulterar i välanvända och omtyckta plagg av jämtlandsull.
Åke Erlandsson – vävredskap
Åke ställer ut vävredskap som bandgrindar, bandlås, skyttlar, olika nålar för textila tekniker och en slynggaffel. Allt tillverkat i olika träslag.
Vad heter du, var bor du och vad gör du?
Jag heter Åke Erlandsson och bor i Östra Frölunda i Västergötland. Jag ägnar mig träslöjd och i tillverkar i huvudsak bruksföremål, framförallt verktyg för textilt hantverk, en del köksredskap och övriga hushållsföremål.
På vilket sätt är du en möjliggörare?
Jag är en möjliggörare genom att tillverka redskap för andra att slöjda med.
Vem eller vad har varit din möjliggörare?
Jag kan inte se att jag har haft någon sådan. Jag har inte gått några kurser eller haft några förebilder utan lärt av mina misstag och tillverkat saker som jag själv skulle vilja ha eller som jag sett ett behov av. På så sätt har nog slöjden själv varit min möjliggörare.
Hur skapas en möjliggörare?
Genom att ta vara på de bästa slöjdarna och få dem att föra sin kunskap vidare.
Vad önskar du slöjden och slöjdarna?
Att slöjden får bättre status och bättre ekonomiska förutsättningar. Jag önskar att slöjdarna känner en glädje och tillfredsställelse i slöjdandet.
STORT TACK TILL NÄMNDEN FÖR HEMSLÖJDSFRÅGOR SOM FINANSIERAT DENNA UTSTÄLLNING